Drumline ilmaiseen MuseScore -nuotinnusohjelmaan

MuseScore on ilmainen nuotinnusohjelma, joka toimii Windows–, Mac-, ja Linux -käyttöjärjestelmissä. Voit ladata sen kaikkiin kolmeen käyttöjärjestelmään täältä. Asennuksen yhteydessä Editoriin latautuu sisäinen käsikirja (Handbook), joka löytyy ohjelman Help -valikosta. Kattavamman englanninkielisen käsikirjan voi ladata osoitteesta: https://musescore.org/en/handbook. MuseScore -editoriin saa monenlaisia lisäosia ja siitä on monia kieliversioita. Kätevintä on käyttää englanninkielistä versiota, koska opetusvideot ja tutoriaalit ovat pääosin englanniksi. Tässä paneudun Drumline -nimiseen lisäosaan, jonka voi ladata osoitteesta: https://musescore.org/en/mdl.Drumline Lisäosan (Extension) asentamisen jälkeen voit kirjoittaa rumpunuotteja ja sitten kääntää (konvertoida) ne midi–  ja/tai wav -tiedostoiksi ja käyttää Audioeditoreissa. Halutessa voit avata miditiedoston MuseScoressa ja tehdä siihen lisämuutoksia senkin jälkeen, kun ole käsitellyt sitä Audioeditorissa, ja tallentaa sen tai kääntää sen wave -tiedostoksi.

Kun Drumline on asennettu Mdl -lataussivulla annettujen ohjeiden mukaisesti avaa MuseScore -editori ja toimi seuraavasti: Valitse Aloituskeskuksesta, joka avautuu MuseScoren käynnistyksen yhteydessä itsestään, Luo uusi partituuri:

Drumline 01

Luo uusi partituuri -valinnan jälkeen näytölle ilmestyy Uusi ohjattu partituuri keskusteluikkuna (Dialog Box). Kirjoita haluamasi tiedot tekstikenttiin. Ainakin Otsikko eli kappaleen nimi on välttämätön, jotta tunnistat sen helposti jälkeenpäin Aloituskeskuksesta. Itse täytän kaikki kentät, koska niiden lisääminen jälkeenpäin on huomattavasti hankalampaa. Jos haluat Tekijänoikeus -tekstikenttään © -kopio-oikeussymbolin, se on lisättävä itse joko kopioimalla tai käyttämällä ascii -koodia Alt + 0169. Kun tekstikentät ovat täytetty klikkaa Seuraava -painiketta.

Drumline 02

Valitse MDL –Mallitiedosto vierittämällä näyttöä alaspäin kohtaan MuseScoreDrumline. Valitse tässä vaihtoehto MDL Snare. Jätä seuraavan ikkunan valinnat voimaan eli tempo 120 iskua minuutissa ja sävellajiksi C-duuri, ei korotus– tai alennusmerkkejä, ja klikkaa Viimeistele -painiketta.

Drumline 03

Luotu partituuri näyttää tältä (ks. kuva alla). Tässä vaiheessa voit jo huomioida ylhäällä oikealla olevat numerot 1,2,3, ja 4, joista nyt on valittuna numero yksi eli ensimmäinen ääni. Kirjoitettaessa nuotteja eri rummuille yhdelle viivastolle on käytettävä ääniä, jotta nuoteille saadaan eri kestoja (nuottiarvoja).

Drumline 04

Katso, että näytön vasemmassa alakulmassa on valittu DLM-vaihtoehto. Se mahdollistaa nuottien kirjoittamisen ja sen pitäisi tulla sinne automaattisesti partituurin luomisen yhteydessä.

Drumline 05

Klikkaa ylhäällä oikealla olevaa N -painiketta. Kuvassa korostettu keltaisella ympyrällä. Siinä on nyt valittuna 1/4 -osan mittainen nuotti.

Drumline 06

N -painike mahdollistaa sen, että voit kirjoittaa nuotteja viivastolle ja samalla näytön alla osaan ilmestuu ikkuna, josta voit valita eri rummut. Rumpukartassa virveliä (Snare) vastaa c-nuotti, jonka saa viivastolle myös klikkaamalla A -näppäintä. Näet rummun asettamalla hiiren kohdistimen nuotin kohdalle. Tosin aina annettu vaihtoehto ei vastaa käytössä olevia termejä, kuten virvelin kohdalla lukee hit. Löydät rummut parhaiten eri vaihtoehtoja kokeilemalla.

Drumline 07

Esimerkkikappaleen on Hi-Hat Acma Kapama, jonka on kirjoittanut © Cökay Salkum. Löydät sen osoitteesta:https://musescore.com/user/4637911/scores/1875671. Esimerkkien lataaminen ja kuunteleminen Internetissä edellyttää, että sinulla on oma MuseScore -tili. Sen hankkiminen on ilmaista. Jos haluat harjoitella kirjoittamalla Hi-hat Acma Kapaman itseksesi, sinun on paras ladata se. Näin saat siinä olevan rumpuvalikoiman. Se ei ole aivan samanlainen kuin mitä MDL Snare –mallitiedossa.

Drumline 09 

Myös netistä löytyy paljon esimerkkejä, joita voi hyödyntää MuseScoren ja Drumlinen avulla. Loistava ja paljon vinkkejä sisältävä sivusto löytyy osoitteesta: https://www.onlinedrummer.com/category/sheet-music/. Varjopuolena on se, että rumpunuotit ovat maksullisia, ainakin BeeGeesin Stayin Alive, jonka itselleni latasin. Nuotit ovat hyvin selkeät ja ainakin Staying Alive oli muodossa, jonka pysytyin kirjoittamaa MuseScorelle.

 

Drumline 08

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin In English, Kielet, Kirjallisuus, Musiikki, Talous, Tietotekniikka, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Drumline ilmaiseen MuseScore -nuotinnusohjelmaan

Io reguarda le picco

Mies 2013 © Yelling Rosa

 

Io reguarda le picco

Io reguarda
le picco del monte.
Io inrola le petra
ad ibi. Illes lo
appella
le vita.
© Yelling Rosa
22/6 -18


 

InterlinguaEnglishSuomi
IoIMinä
ReguardarTo look atKatsoa jtak

Le

The

Määrätty artikkeli

Picco

(Mountain) peak

(Vuoren) huippu
DelOf theGenetiivi
MonteMountain, mountMäärätty artikkeli
InrolarTo roll, to roll upVierittää, työntää kierittämällä ylös
PetraStoneKivi
Ad ibiTo there, thither (motion)Sinne
IllesTheyHe
AppellarTo call, nameKutsua jksik
LoThat (object)Sitä
VitaLifeElämä

 

Ylös tähyän

Ylös tähyän.
Vieritän kiven
Laelle tunturin.
Sellainen luonne
on elämän.
© Yelling Rosa
22/6 -18


Lue lisää runojani

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin In English, Interlingua, Kielet, Kirjallisuus, Kuvataide, Runous, Suomen kieli, Tietotekniikka, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Io reguarda le picco

Blogjet -editori

Viikko sitten jouduin palauttamaan Windows–pöytäkoneeseeni tehdasasetukset, kun se mureni käsiin. Ei edes korjauslevyke saanut sitä elpymään. Suurin yllätys oli se, että tehdasasetuksien palauttamisen jälkeen nenäni edessä oli Windows 8.1 käyttöjärjestelmä. Tähän käyttöjärjestelmään en ole onnistunut asentamaan Windows Live Writeria, vaikka tämän ohjelman asentaminen onnistui aikoinaan Windows 7 ja vielä runsas sitten tässä koneessa olleeseen Windows 10. Nyt naputtelen kirjaimia BlogJet -nimiseen offline blogieditoriin, josta minulla on 30 päivän kokeiluversio, jossa ei kuitenkaan ole kaikkia ostetun version ominaisuuksia. En nyt kovin paljon muotoile tätä artikkelia, kun en edes tiedä onnistuuko tämän lataus Yelling Rosan blogiin.

Voin näköjään kopioida tekstiä Wordista BlogJetiin ja päinvastoin. Se on hyvä juttu, sillä tuskin tuohon editoriin saa suomen kielen oikolukua. (Täytyy olla tarkkana, että Wordissa on sama kirjasin ja kirjainkoko, koska sen asetukset siirtyvät tänne).

Jotain tässä on onnistunutkin, sillä onnistuin vihdoin vaihtamaan ilmaiseen Gimp -kuvankäsittelyohjelmaan teemoja. Muutaman kokeilun jälkeen päädyin GinzaVSAzul -nimiseen teemaan. Se näyttää tältä.

Gimp CinzaVsAzul Teema

Alaoleva video kertoo sinulle, miten vaihdat teeman Gimpissä.

Joku meni pieleen, kun yritin yhteyttä Yelling Rosa Blogiin, mutta täällä Muistikirjassa tämä kuitenkin toimii. Se ei luonnollisesti riitä, vaan offline-editorin on saatava yhteys kaikkiin blogeihini.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin In English, Musiikki, Suomen kieli, Tietotekniikka, Yhteiskunta, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Blogjet -editori

КОНЕЦ

Конец рядом с мной вроде стены.
Смеется. Он знает что я люблю
смотреть в окно, но эта крепость
не имеет дыра.
© Yelling Rosa
7/2 –18

Church Sepia © Yelling Rosa

LOPPU

Loppu on tullut lähelle minua
Kuin seinä, joka nauraa.
Se tietää, että rakastan
Katsella ikkunasta ulos,
Mutta tässä linnoituksessa
Ei ole reikiä.
© Yelling Rosa
7/2 -18

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin Kielet, Kirjallisuus, Kuvataide, Runous, Suomen kieli, Venäjän kieli, Yleinen, русский | Kommentit pois päältä artikkelissa КОНЕЦ

Versión Revisada

Mi padre era gitano en el pueblo.
A los dieciséis años abandonó su hogar.
Cambió su sangre roja por el traje de negocios
del hombre blanco.
El corazón de mi hermana llora.
Ya no se le permite bailar
flamenco,
intenso latido
de vagabundos.
Mi guitarra arde en el fuego,
y las partituras están mojadas.
© Yelling Rosa
16/6 –17

Below you see the table where my version is revised. The translator who did these corrections doesn’t want her name to be published. You’ll find the unrevised version at: https://yellingrosa.wordpress.com/2017/06/17/mi-padre-era-un-gitano/

Mi padre era gitano © Yelling Rosa

Pequeña gitana por Yelling Rosa:

Pequeña gitana por Yelling Rosa

Marcus Scriptor has translated the poem in Interlingua: You can read his poems in Interlingua at: http://poemasepensatas.blogspot.fi/

Mi patre esseva un tsigano

Mi patre esseva un tsigano in le village.
In le etate de dece-sex annos ille lassava su domo.
Ille cambiava su rubie sanguine
al costume commercial del homine blanc.
Le corde de mi soror plora.
On non la permitte ballar le flamenco,
le intense rhythmo del vagabundos.
Mi guitarra arde in le foco
e le partitura es molle.
© Yelling Rosa
16/6 -17

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin Español, In English, Interlingua, Kielet, Kielten tutkimista, Kirjallisuus, Kuvataide, Luonto, Musiikki, Runous, Tietotekniikka, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Versión Revisada

Turvaan sinuun

Kun ajattelen sinua,
ymmärrän taruolennot.
Ei ihmiset usko todeksi
niin kaunista kuin sinä.
Mutta sinuun turvaan:
En likaa ihoa käsillä,
puhetta vastauksilla.
Joka ilta käyn levolle
silmiesi tuudittaessa
minut uneen.
© Yelling Rosa
27/1 –18

Lisää suomenkielisiä runojani osoitteessa:
http://www.yellingrosa.com/runot01.htm

Jag litar på dig

När jag tänker på dig,
hör jag alla berättelserna.
Ingen kan föreställa sig
något så vackert som du.
Men jag litar på dig.
Jag smutsar inte huden,
orden med frågorna.
Varje kväll när jag
gå’ ensam till sängs,
vyssjar dina ögon
mig i sömnen.
© Yelling Rosa
27/1 –18

Mina dikter på adressen:
http://www.yellingrosa.com/dikter01.htm

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin Kirjallisuus, Luonto, Runous, Tietotekniikka | Kommentit pois päältä artikkelissa Turvaan sinuun

Menneitä selailessa

Game of Aging

Things
Are getting bigger
Than my pockets or
My pockets are getting
Smaller than things.
The cunning game of
Aging makes fun of
people like me.
© Yelling Rosa
2/8 –16

Unknown

The unknown
Can be more or less
Like the known one
But who cares what
it wears.
© Yelling Rosa
13/8 –17

Elän

Elän,
kun en muista eläneeni
tai eläväni huomenna,
kun minulla ei ole tietoa
olenko olemassa.
© Yelling Rosa
25/9 –17

Måste gå men vart

Ja måste gå men vart?
Hur många dagar tar det
innan ridån går ner
och publiken inte vet
om mig?
Jag redan gråter
men litet det
hjälper.
© Yelling Rosa
9/12 -17

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin In English, Kielet, Kirjallisuus, Luonto, Runous, Suomen kieli, Tietotekniikka, Yhteiskunta, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Menneitä selailessa

Impossible to Empathize

Pain is impossible to empathize.
It looks through its own glasses.
It causes jealousy because others
Have paid less and absolutely it is
Demanded to get visible credit
who has forced it to fall.
© Yelling Rosa
14/1 -18

Because there are differences of opinions about the size of pain, the sufferer doesn’t get sympathy and a winner is left without credit. Actually, it’s a miracle that I have gotten along this well with my broken memory and smashed brains. And this helps me more to know that there will be no understanding from others because they don’t know what I have gone through like I don’t know their pain. Bigger or less, make no difference, I can only row my boat with my own oars on the common lake. It’s a totally other game which I don’t take part in here. If my boat is rocked by others, there’s very little I can do about.

When I was ten years old I was at the secondary school admission test. At this time pupils were supposed to know how to write from dictation. I dropped out during the first sentence because my short time memory has been always weak. When the second sentence started my game was over. The participants were forced to be at present till the school bell rang. I came home after the admission like I was selling my country. My parents were at work and I knew that I had to be alone a couple of hours. It didn’t help me. For some reason, I went to the medicine cabinet and looked at the small bottles, at the time there weren’t nothing but glass packages for drugs. I got goose-flesh when I saw one particular bottle in my hand.

My best friend has said a couple of months ago that the bottle content sleeping pills and if someone took all of them he would kick off. I don’t remember how I felt, was I afraid or sad, but in any event I swallowed the whole content. Quite fast afterwards I started to feel dizzy, fever and my stomach was sick. Not many times anyone can say that they are relieved while vomiting but I did. I just forgot what was coming up, or I thought was coming. After being for some time in the other world, I realized that I am not going to die and in the mirror, I saw like a fellow with heavy fever and head cold. My eyes were reddish from intense coughing, blowing the nose and vomiting. I was disappointed with being alive, but happy because I could say to my mother that I have got cold and the symptoms will back me up.

Since starting elementary school, I had been trouble with the reading and writing. In the fourth grade I started keeping up with other pupils. Perhaps that’s why I was so shocked to fail at admission test. I was depressed the whole summer, but I believe that nobody noticed it because I was a lot on my own, anything new in my case. At the end of the summer I went again to the test. This time the participants didn’t have to write from dictation. I passed the test and started my secondary school on the first of September.

My troubles with memorizing things have not stopped. I am still pushing things in my mind, but I have invented tricks which help me. Now, when I am getting old, I have been very worried about if my long time memory gets bad. I have survived with its help. Many may wonder why I am studying so many language with my background, but somehow I learn one thing better by feeding it with other things. Perhaps the thing is nothing else than repeating the learning stuff, but I like it this way. Anyway, I have drawn the conclusion it’s better for me to concentrate on fewer subjects for now on.

Because writing in English causes me a lot of stress I have decided to concentrate more on Finnish. I see that I have to continue here because anyone here shows the lightest intention to give me some mercy by favoring my Finnish blog at https://yrosa.wordpress.com/ but you will pay the price. I won’t check up every sentence I’ll publish here but concentrate only on the orthography of my poems. On the other it is a line drawn in the water when the English is the question. This time I made some spell check but not much.

I close the comments here this time because I am not begging for sympathy or pity. I have written this to myself. Now when my shortage is not private knowledge, I hope that I feel myself free. I have confessed that I can’t ever come a brilliant prosiest because I lack the resources. Short poems are available mostly in Finnish but also a bit in English because I see them before my eyes all the time written on the paper for example. This doesn’t happen with the large memorizing quantities. I hope that this confession helps me to get getter sleep.

Of course it is funny to click the like button when someone is lacking something which normally is at present 100 pro cent, but you can like this article if you have liked my poems and because I have been able to write them and perhaps because you hope that I can still write them. The only thing I ask is whether you could think that you visit my Finnish blog at least once.

Because there are differences of opinions about the size of pain, the sufferer doesn’t get sympathy and a winner is left without credit. Actually, it’s a miracle that I have gotten along this well with my broken memory and smashed brains. And this helps me more to know that there will be no understanding from others because they don’t know what I have gone through like I don’t know their pain. Bigger or less, make no difference, I can only row my boat with my own oars on the common lake. It’s a totally other game which I don’t take part in here. If my boat is rocked by others, there’s very little I can do about.

When I was ten years old I was at the secondary school admission test. At this time pupils were supposed to know how to write from dictation. I dropped out during the first sentence because my short time memory has been always weak. When the second sentence started my game was over. The participants were forced to be at present till the school bell rang. I came home after the admission like I was selling my country. My parents were at work and I knew that I had to be alone a couple of hours. It didn’t help me. For some reason, I went to the medicine cabinet and looked at the small bottles, at the time there weren’t nothing but glass packages for drugs. I got goose-flesh when I saw one particular bottle in my hand.

My best friend has said a couple of months ago that the bottle content sleeping pills and if someone took all of them he would kick off. I don’t remember how I felt, was I afraid or sad, but in any event I swallowed the whole content. Quite fast afterwards I started to feel dizzy, fever and my stomach was sick. Not many times anyone can say that they are relieved while vomiting but I did. I just forgot what was coming up, or I thought was coming. After being for some time in the other world, I realized that I am not going to die and in the mirror, I saw like a fellow with heavy fever and head cold. My eyes were reddish from intense coughing, blowing the nose and vomiting. I was disappointed with being alive, but happy because I could say to my mother that I have got cold and the symptoms will back me up.

Since starting elementary school, I had been trouble with the reading and writing. In the fourth grade I started keeping up with other pupils. Perhaps that’s why I was so shocked to fail at admission test. I was depressed the whole summer, but I believe that nobody noticed it because I was a lot on my own, anything new in my case. At the end of the summer I went again to the test. This time the participants didn’t have to write from dictation. I passed the test and started my secondary school on the first of September.

My troubles with memorizing things have not stopped. I am still pushing things in my mind, but I have invented tricks which help me. Now, when I am getting old, I have been very worried about if my long time memory gets bad. I have survived with its help. Many may wonder why I am studying so many language with my background, but somehow I learn one thing better by feeding it with other things. Perhaps the thing is nothing else than repeating the learning stuff, but I like it this way. Anyway, I have drawn the conclusion it’s better for me to concentrate on fewer subjects for now on.

Because writing in English causes me a lot of stress I have decided to concentrate more on Finnish. I see that I have to continue here because anyone shows here the lightest intention to favor my Finnish blog at https://yrosa.wordpress.com/ but you will pay the price. I won’t check up every sentence I’ll publish here but concentrate only on the orthography of my poems. On the other it is a line drawn in the water when the English is the question. This time I made some spell check but not much.

I close the comments here this time because I am not begging for sympathy or pity. I have written this to myself. Now when my shortage is not private knowledge, I hope that I feel myself free. I have confessed that I can’t ever come a brilliant prose writer because I lack the resources. Short poems are available mostly in Finnish but also a bit in English because I see them before my eyes all the time written on the paper for example. This doesn’t happen with the large memorizing quantities. I hope that this confession helps me to get better sleep. I am not blaming anyone. I hope that my poem tells it.

Of course it is funny to click the like button when someone is lacking something which normally is at present 100 pro cent, but you can like this article if you have liked my poems and because I have been able to write them and perhaps because you hope that I can still write them. The only thing I wish is if you could visit my Finnish blog at least once.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin In English, Kielet, Kielten tutkimista, Kirjallisuus, Luonto, Runous, Suomen kieli, Tietotekniikka, Yhteiskunta, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Impossible to Empathize

Oodi Bill Gatesille

Hei Bill,
Anteeksi, että häiritsen sinua. Istun tässä, koska vaimoni ei lopeta sättimistään – niin ja näin meidän kesken – eikä ole halukas sänkypuuhin ennen kuin kiitän sinua. Voit vain arvata, kuinka koville se ottaa kiittää miestä, jonka tietokonekäyttöjärjestelmä vaatii jatkuvasti päivityksiä ja niiden valmistumisen odottamista. Joskus on jopa käännöstekstin deadline ylittynyt. Alkuvuosien vitutuksesta päästyäni aloin keksiä oheispuuhaa, että odotusaika kuluisi nopeammin. Siinä sitten Windows – systeemin käydessä ristiriitaista sisäistä dialogia, vanhat opiskeluaikaiset piirustustaidot vertyivät. Ajan oloon, aikaahan tässä on ollut yli 20 vuotta, alkoivat ne parantua merkittävästi.

Vuosi sitten vaimoni kannustamana pidin kuvataidenäyttelyn Helsingin Bulevardilla maankuulussa kuvagalleriassa. Ihme, että pääsin sinne. Näyttelyni oli menestys ja tauluni myyntiin loppuun niillä uskomattomilla lähtöhinnoilla, joita vaimoni niille määräsi. Hän, etevä liikenainen, lohdutti minua ennen näyttelyä: hintoja voi aina laskea, mutta tuskin koskaan korottaa ostajan nokan alla. Suostuin pitäen itseäni modernina viisaana miehenä, joka osaa ohjailla vaimoaan tämän edes sitä käsittämättä. Kuka maksaisi ensikertalaisen tauluista tähtitieteellisiä summia? Väärässä taas.

Eniten minua kuitenkin harmittaa se, että vaikka olemme pystyneet saamaan kotitaloutemme vakaamalle pohjalla taulumyymistä saatujen tulojen ansiosta, en ole saanut kiitosta vaimoltani vaan minun on kiitettävä sinua. Hän sanoo, että ennen Windows – käyttöjärjestelmään perehtymistä en osannut syödä purukumia ja kävellä yhtä aikaa. Ja lisää, että nyt minä muistan kaikki toimeksiannot ja toteutan seuraavan päivän tehtävät, vaikka olisin kuullut ne edellisiltana käännöstyöni tuoksinassa.

Näin minä sitten kiitän sinua ja lähetän näyttelyni arvokkaimman tauluni sinulle. Vaimoni oli jo ennen näyttelyä päättänyt, että siitä taulusta, josta ollaan valmiita maksamaan korkein hinta, lähtee Bill Gatesille. Voitko kuvitella halaukset sinulle ja taulut minulta.

Kunnioittaen
Matti Ivarson
Kielenkääntäjä

PS Vaimoni huutelee tuolta olohuoneesta, että rakkaat terveiset sinulle myös häneltä ja että hän suunnittelee jo seuraavaa näyttelyä. Nimi on Hulda

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin Kielet, Kirjallisuus, Kuvataide, Talous, Tietotekniikka, Yhteiskunta, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa Oodi Bill Gatesille

The Gospels in Anglish

Otsikko tulee Julian Montinaro kirjoittamasta kirjasta “The Gospels in Anglish”, jonka posteljooni pudotti luukustani 29.12.2017. Tilasin kirjan osoitteesta Amazon.de. Se maksoi 10, 49 euroa, minkä päälle tulivat vielä toimituskulut. Raamatun evankeliumit (The Gospels) on kirjoitettu englannilla, joka pyrkii korvaamaan latinalais- ja kreikkalaisperäiset sanat mahdollisella germaanisilla vastineilla. Lue Anglish –ilmiöstä enemmän täältä.

The Gospels in Anglish © Yelling Rosa 2018 Smaller 
Kuva The Gospels in Anglish –kirjan kansikuvasta (ISBN 978-0-557-83132-6) ja kaksikielisestä Uudesta testamentistani

Kirjan takaosassa on Anglish – English WORDBOOK, ei siis dictionary. Sanasto, vaikka tässä puhutaankin sanakirjasta, perustuu suurimmaksi osaksi osoitteessa ednewenglish.tripod.com olevaan sanastoon.

Anglish

English

Suomen kieli

Matt. 5

Matthew 5, New King James Version

Matteus 5, vuonna 1992 käyttöön otettu suomennus

1. And seeing the droves, he went up into a barrow: and when he was set, his loreknights came unto him:

And seeing the multitudes, He went up on a mountain, and when He was seated His disciples came to Him.

Nähdessään kansanjoukot Jeesus nousi vuorelle. Hän istuutui, ja opetuslapset tulivat hänen luokseen.

2. And he opened his mouth, and taught them, saying,

Then He opened His mouth and taught them, saying:

Silloin hän alkoi puhua ja opetti heitä näin:

3. Blessed are the arm in ferth: for theirs is the kingdom of heaven.

“Blessed are the poor in spirit, For theirs is the kingdom of heaven.

“Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.

4. Blessed are they that mourn: for they shall be frovered.

Blessed are those who mourn, For they shall be comforted.

Autuaita murheelliset: he saavat lohdutuksen.

5. Blessed are the meek: for they shall erve the earth.

Blessed are the meek, For they shall inherit the earth.

Autuaita kärsivälliset: he perivät maan.

6. Blessed are they which do hunger and thirst after rightsomeness: for they shall be filled.

Blessed are those who hunger and thirst righteousness, For they shall be filled.

Autuaita ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano: heidät ravitaan.

7. Blessed are the ruthful: for they shall underfang ruth.

Blessed are the merciful, For they shall obtain mercy.

Autuaita ne, jotka toisia armahtavat: heidät armahdetaan.

8. Blessed are the siver in heart:  for they shall see God.

Blessed art the pure in heart, For they shall see God.

Autuaita puhdassydämiset: he saavat nähdä Jumalan.

9. Blessed are the frithmakers: for they shall be called the children of God.

Blessed are the peacemakers, For they shall be called sons of God.

Autuaita ovat rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.

10. Blessed are they which are dretched for rightsomeness’ sake: for theirs is the kingdom of heaven.

Blessed are those who are persecuted for righteousness’ sake, For theirs is the kingdom of heaven.

Autuaita ovat ne, joita vanhurskauden vuoksi vainotaan: heidän on taivasten valtakunta.

Englannin kielen harmonisointi on loistava idea, jota tällä hetkellä toteutetaan lähinnä vapaaehtoisvoimin. Näin jotkin sanaehdotukset ovat, ainakin minun mielestäni, melko kankeita. Anglish –idea kaipaisi taakseen kielitieteilijöitä ja suuria yliopistoja, jotta germaanispohjaiset sanat ja sanajohdokset olisivat yhtenäisiä ja idiomaattisia. Latinalais- ja kreikkalais- ja muista ei germaanisista lainoista luopuminen on perustelua, koska englannin kielen perusrakenne on germaaninen. Katso aiheesta oleva video.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Tallennettu kategorioihin In English, Kielet, Kielten tutkimista, Kirjallisuus, Kuvataide, Luonto, Runous, Suomen kieli, Tietotekniikka, Yleinen | Kommentit pois päältä artikkelissa The Gospels in Anglish