Verez tullei -runoantologia

Viime viikolla postiluukustani putosi Verez tullei -runoantologia, jonka runot ovat kirjoitettu vepsän kielellä. Kun aloin tutkia käytettyä kieltä, huomasin ilokseni, että vepsän kielestä löytyy kattava nettikielioppi ja useita sen sanoja löytyy osoitteesta https://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Main_Pagen Linkki vie englanninkielisellä Wiktionary -sivulle. Tämä siksi, että sieltä löytyy enemmän vepsän kielen sanoja kuin vastaavalta suomenkieliseltä sivulta. Useille sanoille löytyy taivutustaulukot, joiden avulla pääsee paremmin sisälle vepsän kieleen.

Ongelmana, että nominatiivin löytyminen ei ole aina helppoa. Esimerkiksi ’kieli’ -sana löytyi vasta, kun osasin panna heittomerkin vepsän kielen kieli -sanalle: kel’. Perusmuotojen etsinnässä käytin hyväkseni etsi -toimintoa selaimessa, kun siellä oli auki edellä mainitsemani kielioppi. Minua on auttanut myös se, että mummoni äidinkielenä oli inkeroisen kieli. Mummoni puhui myös venäjää, koska kävi koulut Pietarissa. Äitini ja hänen sisaruksensa puhuivat karjalan murretta.

01 Verez tullei

Verez tullei –kirjan on kustantanut venäläinen Pediodika –kustantamo vuonna 2006. Sen voi tilata osoitteesta https://www.karjalansivistysseura.fi/kauppa/verez-tullei/ 

02 Verez tullei

Kirjan viimeisen runon vierestä löytyvät kaikki antologiaan osallistuneiden kirjailijoiden nimet. Käänsin Ol’ga Žukovan runot, ks. taulukko alla.

Tusttun

Ikävystyn

Kun tahtoin nähta sindai möst,

Kuinka tahdoin nähdä sinut taas,

I hengel mujada, i koskta!

Ja tuntea sinut sielullani, ja koskettaa!

Konz sinä tuled? Sanu konz?

Milloin sinä tulet? Sano milloin?

Jo surduin varastada, tustta …

Jo väsyin odottamaan, ? …

Sinunke

Sinun kanssasi

Sinunke – kut hotkas vedes,

Sinun kanssasi – miten nopeasti vedessä,

Eci en mä kuivad randad.

En etsi kuivaa rantaa.

Karktas jomižes
vai medes

Karvaassa juomassa tai hunajassa

Armdad huled – kaiken armhad …

Rakkaat huulet – ylen rakkaat …

Ol’ga Zukova

Käännös ©
Yelling Rosa

Alla Sanuda –verbi taivutettuna Wiktionary.org –palvelussa

03 Verez tullei

Kuva on kaapattu Wikitionary –palvelusta noudattaen Creative Commons licenses –ehtoja.


You can comment on each article for ten days after it is published.

Facebooktwitterlinkedinrss
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Kategoria(t): Kielet, Kielten tutkimista, Kuvataide, Literature, Poetry, Runous, Suomen kieli, Tietotekniikka, Vepsän kieli, Visual Arts, Yhteiskunta, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.