Learn 101 Esperanto Verbs in 1 Day


I have written the last chapter on learning the Esperanto and Finnish language with the Duolingo application in English.

Ostin Adlibriksen verkkokaupasta Learn 101 Esperanto Verbs in 1 day –kirjasen, jossa on 103 sivua. Verbien eri taivutusmuodot on erotettu  väreillä toisistaan. Ratkaisun kerrotaan olevan avuksi varsinkin sanasokeille ihmisille. Tämä olikin syy, miksi päädyin ostamaan kirjasen, ks. kuva alla.

004 Learn 101 esperanto Verbs in 1 Day

Kirjantekijät väittävät, että kirjan kuvitus auttaa verbien painumista lukijan mieleen. Ehkä näin jossain määrin on. En osaa ottaa kantaa asiaan, koska oma oppimiseni poikkeaa melko paljon siitä, miten ihmiset yleensä oppivat uusia sanoja. Kirjaseen liittyy ilmainen appi, jonka voi ladata Google Playsta tai Apple App Storesta. Ohjelma mainitaan jo kirjan etukannessa, ks. kuva alla.

001 Learn 101 esperanto Verbs in 1 Day

Vastaava kirjanen ja appi löytyvät useille muillekin kielille mukaan lukien suomen kieli. Lisää kirjasen ja apin toimintaperiaatteesta kerrotaan kirjasen takakannessa, ks. kuva alla.

002 Learn 101 esperanto Verbs in 1 Day

Esperanton niin kuin minkä tahansa kielen opiskeluun ei tällainen kirjanen riitä. Sen avulla voi kuitenkin esim. ennen nukahtamista testata, miten kirjan verbien taivutus onnistuu peittämällä osan sivua kädellään. Minulta ei kylläkään onnistu 101 verbin mieleen painaminen yhdessä päivässä, vaikka kirjan tekijä sanoo sellaisen olevan mahdollista katsomalla huolellisesti kuvia ja painamalla asiayhteyksiä mieleensä.

Harmaassa sarakkeessa on lueteltu persoonapronominit mi, vi, li (mies)/ŝi (nainen), ni ja ili. Pronomineja on lueteltu vain 5, koska vi voi tarkoittaa sinua tai teitä.  Joten kirjan ostanut ei osaa muuta kuin sanoa esimerkiksi mi estas = minä olen, jos tietää mitä Preesens (present) tarkoittaa. Yhtään esimerkkilausetta ei kirjassa ole. Itse olen laajentanut repertuaaria Stano Marčekin kirjalla Esperanto mutkattomasti. Se opettaa perusteellisesti esperanton alkeita ja sopii myös yksinopiskelijalle. Myös Marcek’in kirjassa on käytetty paljon piirustuksia opetuksen apuna.

Selityksiä:

1. Stano Marček, Esperanto mutkattomasti, ISBN 978-80-89312-14-6

05 Esperanto mutkattomasti

Marčekin kirja etukannessa on kirjan kuvitusta, jonka avulla uusia sanoja ja niiden yhteyksiä opetetaan lukijalle. Esimerkiksi alhaalla keskellä on Peter –pojan perhe. Peter on kirjan kertoja, joka esittelee kieltä lukijalle. Nimeltä Peter ei mainitse kuin Maria –pikkusiskonsa, mutta puhuu toki myös vanhemmistaan ja isovanhemmistaan.

2. Marčekin kirjan suomennuksen esipuheessa esperantoa kutsutaan suunnitelmakieleksi, mutta yleisemmin se luokitellaan kansainväliseksi apukieleksi. Niin suunnitelmakielet kuin kansainväliset apukielet ovat keinotekoisia kieliä (artificial languages)
3. Kirsten Malmkjaer, toimittaja, The Linquistics Encyclopedia, ISBN 0-415-12566-9
4. s. 38–39 KM, mainitut sivut 3. kohdassa mainitusta kirjasta

Digitaalinen oppiminen

Esperanto on yksi Google –kääntäjän kielivaihtoehdoista ja sitä voi opiskella Duolingon avulla ilmaiseksi. Duolingo on maksuton kielten opiskeluun tarkoitettu verkkopalvelu.

Duolingo

Duolingo on maksuton kielten opiskeluun tarkoitettu verkkopalvelu. Duolingoa voi käyttää verkkoselaimessa sekä iOS-, Android– ja Windows Phone -alustoilla. Lue lisää Duolingosta Wikipediassa.

Duolingo is a free online language learning service. Duolingo application can be used in a web browser and on iOS, Android, and Windows Phone platforms.

Every language course is free. Learn Spanish, French, German, Italian, Russian, Portuguese, Turkish, Dutch, Irish, Danish, Swedish, Ukrainian, Esperanto, Finnish, Polish, Greek, Hungarian, Norwegian, Hebrew, Welsh, Arabic, Latin, Hawaiian, Scottish Gaelic, Vietnamese, Korean, Japanese, English, and even High Valyrian!

See how it works:

About the Finnish language and Duolingo

According to an article by Suomen YLE, about 500,000 people live in Finland whose mother tongue is not Finnish or Swedish. This remarkable number of foreign speakers is why Duolingo has included the Finnish language in their language options.

Learn Finnish or Esperanto free on the Duolingo application.

01 Duolingo Esperanto01 Duolingo Finnish

LEARN
Esperanto Finnish
Facebooktwitterlinkedinrss
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Kategoria(t): Demokratia, Esperanto, In English, Kielet, Kielten tutkimista, Kirjallisuus, Kuvataide, Luonto, Suomen kieli, Tietotekniikka, Yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.