Gunnar Olof Björling (31. toukokuuta 1887 Helsinki – 11. heinäkuuta 1960 Helsinki) oli suomenruotsalainen kirjailija. Hän oli 1920-luvun suomenruotsalaisen runouden keskushahmoja Edith Södergranin, Elmer Diktoniuksen ja Rabbe Enckellin ohella.
Runoissaan ja aforismeissaan Björling edustaa henkisen valppauden ja jäntevyyden vaatimusta. Vapaarytmisissä, usein lyhyissä runoissaan hän mielellään jättää lauseet kesken tähdentääkseen runon ”avointa” luonnetta. Yksi hänen runoutensa kantavia voimia on eettinen ajattelu. Lue Wikipedian artikkelin jatko alla olevasta osoitteesta.
Wikipedian artikkelin yllä oleva lainaus ja Gunnar Björlingin kuvan käyttö perustuu Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported –lisenssiehtojen noudattamiseen.
Sain kirjan kappaleen antikvariaatista tilaamalla. Koska kirjasta on hyvä esipuhe ja jälkisanat kirjan suomen kielisessä linkissä en ala itse analysoimaan kirjaa. Gunnar Björlingistä voi lukea Wikipedian artikkelista. Tämän artikkelin tarkoitus antaa lukijalle tiekartta Gunnar Björlingin Solgrönt –kirjan luo pääsemiseksi ja sen lukemiseksi niin ruotsiksi kuin suomeksi.
Gunnar on omistanut tämän kappaleen ystävälleen Gunnar Boldt’ille, ks. kuvaesitys alla.
Kirjan voi lukea alkuperäiskielellä klikkaamalla linkkiä.
Du kan läsa Gunnar Björlings bok Solgrönt på svenska. Klicka på länken
Alla linkki, josta löytyy kirjan suomennus.
Fili – Suomen kirjallisuuden tiedotuskeskus ja Svenska kulturfonden ovat tukeneet tämän kirjan suomentamista.
Alkuteos Solgrönt© Finlands svenska författareförening
Suomennos ja jälkisanat © Pauliina Haasjoki ja Peter Mickwitz 2015
Esipuheet © Fredrik Hertzberg ja Tuula Hökkä 2015
http://www.poesia.fi/wordpress/wp-content/uploads/Bjorling-Gunnar_Auringonvihrea_Poesia-2015.pdf
15.10.20
YR