Gimp –kuvankäsittelyohjelman alkeita oppimassa

Monista varoituksista huolimatta olen sotkenut käteni Gimp- kuvankäsittelyohjelmaan. En ole lukenut yhtään arvostelua ja/tai esittelyä, missä ei olisi varoiteltu korkeasta oppimiskynnyksestä ja ohjelman vaikeasti hahmotettavissa olevasta käyttöliittymästä. Siksi olen positiivisesti yllättynyt. Toki Gimpissä on monia persoonallisia ratkaisuja. Silti kun niistä pääsee jyvälle, ohjelma on hyvin johdonmukainen. Aloin tähän puuhaan, koska muut ilmaiset valokuvankäsittelyohjelmat eivät sisällä samalla tavalla ominaisuuksia. Ominaisuudet ovat taas plussaa, kun kerron lukijoille, kuinka tekstien osalta editoitavissa oleviin postikortteihini voi lisätä oman nimen tai oman nimen ja viestin. Jotkut ilmaisohjelmat riittävät pitkälle, mutta kuvankäsittelytaitojen kohentuessa, ne eivät tyydytä käyttäjää. Tasot (layers) puuttuvat useista ilmaisohjelmista. Mistä ne löytyvät, niiden käyttö on vähintään yhtä vaativaa kuin Gimpissä. Siksi katsoin, että otetaan sitten kerralla monipuolisin ilmainen valokuvankäsittelyohjelma tutkinnan alle.

Tyhjän kauppias -piirustus

Olen piirtänyt Kauppiaan lyijykynällä monistuspaperille ja värittänyt sen tavallisilla värikynillä. Työn olen skannannut tietokoneelle. Leikkasin siitä taustan Gimpin Polygonal-lassotyökalulla. Etsin Internetistä ilmaisia taustakuvioita (patterns), mutta en löytänyt niin oivallisia taustoja, että olisin katsonut aiheelliseksi liittyä jäseneksi tahoihin, jotka niitä tarjosivat. Siksi käytin Gimpin mukana tulevia taustoja. Taustan saamiseksi pinon alimmaiseksi, sillä pitää olla oma taso (layer). Sellaisen voi luoda esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Shift+Ctrl+N. Kun taso on luotu, kuviotelakasta voidaan valita sopiva tausta. Se siirretään tasolle hiirellä vetämällä.

 

01Kuviotelakka Kauppias00

Taustaksi valitsin tiiliseinän (Bricks). Kuvat suurenevat hiiren kaksoisklikkauksella.

Linkkejä

Täältä voit ladata Gimpin. Gimp asentuu automaattisesti käyttöjärjestelmän kielelle. Näin ainakin tekijät lupaavat.
Kaiku: Ohjeita Gimpin käyttöön kaikenikäisille. Sivu on suomenkielinen.
Gimp Documentation, sivu on englanninkielinen. Sivulta löytyy Gimpin manuaali.
GIMP Suomi on nettiyhteisö suomalaisille GIMP -kuvankäsittelyohjelman käyttäjille.
Lisäksi tietoa voi hakea itse Googlen avulla kulloisestakin kysymyksestä. Tyhjän kauppias-piirustustusta editoidessani hain tietoa esimerkiksi hakusanoilla: how to draw arrow in gimp 2.6, (kuinka Gimpin 2.6 –versiossa piirretään nuolia) ja how to draw straight lines in Gimp 2.6. (kuinka Gimpin 2.6 –versiossa piirretään suoria viivoja). Valitettavasti suomenkieliset haut eivät juurikaan antaneet vastauksia kysymyksiini.

Jos joku innostuu tämän jutun myötä kokeilemaan Gimpiä, hän tekee sen täysin tietoisena siitä, että minulla ei ole mahdollisuutta vastata ohjelman käyttöön liittyviin kysymyksiin.  Ensinnäkin olen itse Gimp-noviisi ja toiseksi aikani ei riitä enää uusiin Web-tehtäviin. Lisäksi en ole vielä päättänyt, kirjoitanko aiheesta toistamiseen Muistikirjassani. Englannin kielen taito auttaa suuresti ohjelmaan perehtymisessä, koska informaatio on suureksi osaksi jollakin muulla kielellä kuin suomella. Samalla hänen on muistettava se, että Gimpissä on omia ratkaisuja, jotka saattavat korottaa oppimiskynnystä. Oma kokemukseni on kuitenkin se, että ohjelmaan pääsee sisälle, jos siihen jaksaa panostaa. Se oli pääsyy tämän jutun väsäämiseen.

Facebooktwitterlinkedinrss
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Kategoria(t): Kuvataide, Tietotekniikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.