Olen vaihtanut vanhasta palvelinympäristöstäni uuteen Linux Starter –ympäristöön, joka käyttää cPanelia. Se on uusi palvelinkohtainen työkalukokonaisuus minulle. Tässä menee varmasti joku tovi ennen kuin kaikki on tuttua. FTP –yhteys salatulla ominaisuudella onnistui äsken ja nyt kokeilen, miten käy artikkelin lisäämisen WordPress.org blogiin. Nämä org-päätteiset WordPress –blogit ovat bloggaajan tai jonkin muun tahon kuin WordPressin ylläpitämiä.
Kaiken järjen mukaan blogiartikkelin, jonka olen kirjoittanut ilmaisella Windows Live Writerilla, lataaminen omalta pöytäkoneelta palvelimelle pitäisi onnistua ilman mitään erikoisasetuksia cPanelissa. WordPress.orgin kirjautumistiedothan ovat palvelimella olevalla SQL –tietokannalla, joka on siirretty vanhasta paikasta uuteen ympäristöön, mutta katsotaan nyt. Jep, sinne meni pilveen, mikä on enemmän kuin sata jänistä.
Minulla on vielä paljon selvitettävää, mutta yritän tehdä aikanaan jonkunlaisen yhteenvedon, miten cPanel on hoitanut hommansa. Jos joku tässä vaiheessa, kun en vielä osaa sanoa Linux Starter –Webhotelliympäristöstä paljoakaan, haluaa lukea siitä, tiedot löytyvät osoitteesta http://www.xonet.eu/webhotellit/. Kallis tämä vaihtoehto ei ainakaan ole ja palvelu on ainakin osittain suomenkielistä. Voit lukea cPanelista täältä.
Merkkikokoriippuvainen, toinen testauspäivä, 29.1.14
cPanel -sovellusympäristö on näköjään Case Sensitive (merkkikokoriippuvainen), jolloin tiedostonimet Tiedosto.doc ja tiedosto.doc käsitetään kahdeksi eri tiedoksi. Palvelin ei myös löydä tiedostoa, jos HTML -koodissa URL–osoitteessa tiedoston nimi ei ole kirjoitettu juuri vastaamaan tiedoston tallennusnimeä. Niinpä sain korjailla joitakin URL -osoitteissa olevia tiedostonimiä, koska edellinen sovellusympäristö ei ollut merkkikokoriippuvainen. Onneksi korjaukset jäivät puoleen kymmeneen, mutta pitää vastaisuudessa ottaa jokin vakiokäytäntö, kun nimeän tiedostoja. Helpointa olisi se, että kirjoitan kaikki tiedostonimet pienellä. Koodissa ei sitten tarvitsisi erikseen muistella eri nimeämissysteemejä.
Kansion salaaminen onnistui niin hyvin, etten pääse selaimelta itsekään tutkimaan kansion sisältöä. Kyseessä lienee käyttäjävirhe, koska cPanel -sovellusympäristö on minulle uusi. Pystyn aina sisäisillä työkaluilla purkamaan kansion salauksen, joten se ei sinänsä ole tässä vaiheessa vielä ongelma. Tutkin asiaa lisää tuonnempana.
Salasanan asentaminen yksittäiselle kansiolle (Directory), kolmas testauspäivä, 10.2.14
Kokeilin jo aiemmin tätä salasanan asettamista yksittäiselle kansiolle, mutta se ei onnistunut, vaikka tein kaikki ohjeiden mukaisesti. Lopulta kokeilin salasanaa, jossa en käytä ALT GR -erityismerkkejä, kuten £ tai $. Turvallisuus ei silti vaarantunut, koska cPanel arvioi uudenkin salasanani erittäin vahvaksi. Nuo mainitsemani merkit eivät ilmeisesti toimi siksi, että serveri toimii Yhdysvalloissa ja cPanelia ei ole ohjelmoitu tunnistamaan suomalaista näppäimistöä. Erikoismerkithän ovat eri maiden näppäimistöistä eri paikoissa. Toki tämä on vain oletus, mitä en ole mistään tarkastanut, mutta yhtä kaikki salasana toimii nyt.
Urakka alkaa olla pian ohi, mutta vielä minun on vaihdettava muutama tiedostonimi ja asetettava yksi tietokanta serverille. Minulla on ollut vain omassa käytössäni WordPress-blogi, jossa kokeilen eri vaihtoehtoja ennen kuin siirrän ne tähän Muistikirjaan tai vähän julkisempaan Yelling Rosan Blogiin. Siihen joudun tekemään cPanelissa muutoksia toisin kuin Muistikirjaan, kuten kerroin 28.1.2014.
Palaan mahdollisesti vielä tuonnempana tähän artikkeliin, jos ilmenee jotain yllättävää. Näillä näkymillä sanon tämän asian osalta: heippa. On tämä cPanel ja Linux Starterin webhotelli ihan varteenotettava vaihtoehto. Toivottavasti en joudu ottamaan sanojani takaisin. Tietotekniikka, kun saattaa aina yllättää.