10 –reikäisten huuliharppujen virityksistä

Sivustollani osoitteessa: http://www.yellingrosa.com/huuliharppu.htm kerron huuliharpun soiton alkeista. Sieltä löytyy myös linkit alkeisoppaaseen http://www.yellingrosa.com/Opetus/huuliharppu.pdf ja aihetta käsittelevään videoon http://youtu.be/ndYzt6ekn14 , jota on neljän vuoden aikana katsottu 5754 kertaa. Nuottivihko löytyy osoitteesta: http://www.yellingrosa.com/Opetus/Nuottivihko.pdf Vihkossa on kaikille tuttuja lauluja, joita soittaessa on helppo tietää, missä mennään.

Sitten vuoden 2013 jälkeen, kun Huuliharppu –sivun latasin sivustolleni, minulta on kysytty, miten alkeista eteenpäin. Ihmiset ovat olleet kiinnostuneita, miten soittaa harppuja eri sävellajissa kuin c-duurissa ja/tai mollisävellajeissa. Siksi liitän tähän kuvan, joka kertoo Lee Oskarin harppujen asteikoista niin duurissa kuin mollissa. Nämä kaikki harput ovat kymmenreikäisiä ja sävelasteikkojen ulkopuoliset puolisävelaskeleet on soitettava taivuttamalla (bending) kieliä (reeds). Tästä tekniikasta voi etsiä tietoa Googlesta esimerkiksi hakusanajonolla ”harmonica bending tutorial”. Itse en ole löytänyt aiheesta suomenkielistä videota tai sivua. Eri valmistajilla on erilaisia virityksiä. Olen valinnut tähän Lee Oskarin harput, koska ne ovat kohtuuhintaisia ja yleisesti arvostettuja. Niitä voi tilata esimerkiksi osoitteesta: https://www.thomann.de/fi/search_dir.html?bf=&sw=Lee+Oscar

Suomensin oheisen kuvan termejä ja löydät suomennokset kuvan alapuolelta.

Harmonica KeyCharts

Lee Oskarin huuliharppujen virityksistä kertova kartta on jaettu kahteen pääluokkaan major tunings (duuriviritykset) ja minor tunings (molliviritykset). Duuriluokasta löytyvät Major Diatoning (tavallinen duuri) ja Melody Maker –viritykset. Melody Maker –harpussa on cross harp key -menettely ja skaala alkaa eri asemasta (position) kuin yleisemmässä Major Diatonic –harpussa. Lee Oscarin mukaan Major Diatonic –viritys sopii blues, rock, country ja folk –lauluihin, kun Melody Maker on yksiääniseen melodian soittamiseen.

Molliluokan harpuissa on Natural Minor (luonnollinen molli) ja Harmonic Minor (harmoninen molli) –viritykset. Luonnollisen mollin harpussa on myös Cross Harp Key –menettely. Sen soitto on suunniteltu alkavaksi toisesta reiästä henkeä vetämällä (draw). Harmonic Minor harpussa on suora menettely (Straight Harp Key). Sävelasteikon soitti alkaa neljännestä reiästä puhaltamalla (blow). Kartan oikeassa reunassa ovat vielä taulukot eri sävelasteikkojen (keys) asemista (positions). Lisää ensimmäisestä ja toisesta asemasta osoitteesta: http://www.leeoskar.com/first-second-position Pelkistettynä kuitenkin, että ensimmäisessä asemassa asteikon soitto aloitetaan puhaltamalla kymmenreikäisen harpun reikään numero neljä. (Käytetään C-harppua c-asteikon soittamiseen ). Toisessa asemassa sävelasteikon soitto aloitetaan vetämällä henkeä reiän kaksi kohdalla. (Käytetään C -harppua, kun soitetaan g-sävelasteikossa.)

Alkeiden jälkeen huuliharpun soittaminen vaatii paneutumista ja oman polun valitsemista. Tähän kuuluu esimerkiksi huuliharppuvalmistajan valitseminen, mikä on tärkeää sen tähden, että Diatonista duuriharpusta siirryttäessä muihin virityksiin virityksien yhtenäisyys alkaa vähetä. Bending-tekniikan oppiminen vaatii työtä. Kromaattinen huuliharppu on soitin, jossa puolisävelaskeleiden välillä liikutaan erillisen painikkeen avulla. Näin bending-tekniikkaa ei tarvita. Lisää kromaattisesta harpusta osoitteesta: https://en.wikipedia.org/wiki/Chromatic_harmonica 

Toivon kaikille oikein hyviä ja antoisia hetkiä huuliharppujen kanssa

Yelling Rosa Signature

Loppukevennys

Kun kävin kanssakoulua 50 –luvulla kouluhammashoitoloissa ei ollut vesiporia käytössä. Hampaan paikkaaminen ei ollut niitä hauskimpia kokemuksia. Jostain kummasta syystä koko luokka meni kerralla hoitolan odotussaliin. Ne, joiden nimi alkoi a-kirjaimella, olivat onnekkaita ainakin verrattuna siihen yhteen rukkaan, jonka sukunimi alkoi ö-kirjaimella. Näiden ryhmämarssien aikana syntyi valituslaulu, jota laulettiin suomalaisen kansanlaulun “Kotini” –sävelmällä. Jos sinulla on Diatoninen C –duuriharppu, voit soittaa tämän 50 –luvun kouluräpin. Nuotissa olevat numerot tarkoittavat huuliharppujen reikiä, @ –symboli tarkoittaa puhaltamista kyseisen reiän kohdalla ja £ –symboli sitä, että on vedettävä henkeen.  Nämä nuotit ovat kirjoitettu 4 –reikäiselle huuliharpulle. Jos sinulla on 10 –reikäinen duuriharppu aloita soittaminen puhaltamalla neljännen reiän kohdalta eli summaat tässä oleviin numeroihin kolmosen. Näin d-sävel on 4 reikä hengittämällä sisään (£) jne.

 

Kouluhammaslääkäri by © Yelling Rosa

PS. Tähän oli vielä toinen säkeistö, mutta sen olen tyystin unohtanut.

Lyriikka:
Tiedän paikan kamalan,
kouluhammaslääkärin.
Hampaat siellä pilataan,
ikenetkin revitään.
Sanoitus tunnettiin ainakin Vartiokylän kansakoulussa

Facebooktwitterlinkedinrss
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Kategoria(t): Demokratia, Musiikki, Runous, Tietotekniikka, Yhteiskunta, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.