Tietokonemaailma on arvaamatonta. Yksi virus voi sotkea systeemit pahemman kerran päiväkausiksi. Näin minulle kävi viime sunnuntaina. Haittaohjelman jäljiltä voi kulua viikkoja, että kaikki rutiinit ovat samalla tasolla kuin missä ne olivat ennen tartuntaa. Surullisinta tilanteessa on se, että olen jo muutaman vuoden maksanut virustorjunnasta, joka nyt kaupallisesta ohjelmasta huolimatta petti. Vaihdoin viime vuoden loppupuolella hiukan halvempaan antivirusohjelmaan siitä varmasti parhaasta ja kalliimmasta. Olisi helppoa todeta, että tein virheen, mutta olisiko tuo parhaanakaan pidetty viruksentorjuntaohjelma selvinnyt tässä veijarista. Sen nimi on kuulemma Troijan W32/Ransom.
Uusisuomi kirjoittaa Netissä 8.3.12 haittaohjelmasta näin:
Haittaohjelma lukitsee uhrin tietokoneen, ja ruudulle tulee oheisessa kuvassa näkyvä viesti. Viesti väittää tietokoneen lukituksen johtuvan laittomien tai esimerkiksi pornografisten verkkosivustojen katselusta. Viestin mukaan lukitus voidaan poistaa maksamalla sadan euron sakko PaySafe-palvelun kautta.
Poliisin mukaan kyseessä on niin sanottu ”ransomware” eli haittaohjelma, jonka avulla kiristetään haittaohjelman uhrilta rahaa. Poliisin mukaan maksua ei tule suorittaa, sillä ”tässä tapauksessa rahan maksaminen ei auta mitään”. Haittaohjelma on poliisin hallussa, ja sen toimintaa analysoidaan. Poliisin mukaan jotkut viruksentorjuntaohjelmat osaavat poistaa ohjelman.
Haittaohjelman poistoon on ohjeet englanniksi Microsoftin ylläpitämällä technet.com sivustolla osoitteessa: http://blogs.technet.com/b/mmpc/archive/2011/12/19… Poliisi kehottaa ihmisiä pitämään tietokoneen käyttöjärjestelmän, ohjelmat ja varmuuskopiot ajantasaisina, Uusi-Suomi, 8.2.12.
Minulla oleva viruksentorjuntaohjelma lukeutuu niihin ohjelmiin, joiden tulisi Technet.com sivuston mukaan poistaa virus, mutta se ei edes saa itseään päälle, vaan kehottaa minua ajamaan firman toisella ohjelmalla malware-skannauksen, haittaohjelmatarkistus. Tämä ohjelma käynnistyy ja analysoi kovalevyn, mutta ei löydä koneelta mitään poikkeavaa. Käsin poistaminenkaan ei onnistu, koska Windowsin Command prompt –ohjelma, Komentokehote, ei löydä Troijan W32/Ransom-ohjelmaa.
Näin haittaohjelma jatkaa huoletonta eloansa pöytäkoneeni kovalevyllä ja alkaa näyttää yhä varmemmalta, että edessä on kovalevyn alustaminen, jolloin kaikki data katoaa levyltä. Siinä sitä sitten on puuhastelua, kun asentelee ja virittelee ohjelmat siihen uskoon, missä ne olivat ennen tartuntaa. Systeemiä ehdin rakennella miltei kaksi vuotta.
Linux
Olen vähän tutkaillut ja testaillut Ubuntu -käyttöjärjestelmää, koska Linux-maailmassa viruksia ei ole samassa mittakaavassa kuin Windowsissa. Tiedä sitten, ryhdynkö moiseen vaihtokauppaan. Toki tarkoitukseni ei ole kokonaan luopua Windowsissa, mutta olen ajatellut, että Ubuntulla voisi suorittaa Internet surffaillut. Näin vähenisi se aika, jolloin koneeni on suuressa tartuntavaarassa.
Kokeilun yhteydessä olen lueskellut Internetistä, mitä Linuxista sanotaan. Informaatio on pääasiallisesti ollut asiallista. Lisäksi olen yhtynyt mollaaviin mielipiteisiin, joita ovat esittäneet ihmiset vailla minkäänlaista omakohtaista kokemusta mainitusta käyttöjärjestelmästä. Itse en tässä vaiheessa lausu mitään muuta kuin sen, että kaikki kahden päivän aikana suorittamani testit Ubuntulla ovat onnistuneet. Olen käyttänyt Ubuntua DVD -levyltä. Paljon on vielä kokeilematta ja lopputulosta on mahdotonta ennustaa.
Mitä jos vasara olisi tietokone
Jotakin tarttis kuitenkin tehrä. Nykyään kaikenlaiseen virittelemiseen ja parantelemiseen menee liian paljon aikaa. Olenkin ihmetellyt, miten ihmiset eivät enemmän kritisoi tietotekniikkaa. Mitä jos vasara olisi tietokone. Ei tulisi kenellekään mieleen, että katto paneeleita naulatessa pitäisi mennä päivittämään työkalu ennen kuin se taas pärjäisi naulojen maailmassa. Ehkä pitäisi olla toinen vasara, jolla voisi lyödä päävasaraa tavoittelevia rosmoja, mene ja tiedä. Niin, ja kuka niitä paneeleita kannattelisi sillä välin, kun pikkuvasaralla, niin sillä rosmontorjuntavasaralla, nuijittaisi päävasaraa jonkun tunnin ajan, että se selviäisi hyökkäyksen aiheuttamasta säikähdyksestä. Too much monkey business, indeed.