Niin, että voisimmeko vain

Viisaan kohtalo

Turha se on
viisaan puhua.
Tyhmät eivät ymmärrä,
ja älykkäät eivät kateuttaan
kuuntele.
1/6 -13

Joku voisi sanoa, ettei se nyt niin kauhean viisas ollut, kun ei opetellut puhumaan tavalliselle ihmiselle ymmärrettävästi, ja fiksuille niin, ettei lietso kateutta. Kysymys ei ole kuitenkaan näin yksioikoisesti ratkaistavissa. On nimittäin niin, että viisaus ei olisi mahdollista ilman kielellistä neuvokkuutta. Sitä taas on mahdotonta selittää sille, jolla ei ole ominaisuudesta harmainta käsitystä, vaikka puhuisi mitä yksinkertaisemmin. Toisaalta ominainen kieli on jokamiehenoikeus, jota ei voi hylätä olematta ei-itsensä verbaaliluonnossa. Viisaan ilmaisu kielletään, kun hänet vaietaan kuoliaaksi. Lahjakkaan ajattelijan esitys tulee sitä paitsi niin lähelle muita, että sen vastaanottamiseen olisi hoksottimia siellä ja täällä, mutta silloin kateus estää puhujaa. Olisi melko kovaa, jos meitä tavallisia tossunkuluttajia kiellettäisiin käyttämästä omaa ilmaisua. Ehkä tätä kautta jokainen ymmärtää kielellisten ominaispiirteiden ja personnallisuuden pyhän liiton.

Moni voi heittää tähän kohtaan, että kyllähän filosofeja luetaan ja otetaan opiksi heidän ajatuksistaan. Totta, kun filosofi on tarpeeksi kaukana meistä ja riittävän kuuluisa. Tuolloin hän ei pyöri jaloissa ärsyttämässä osaamisellaan tai hänen arvostelemisensa kolahtaisi omaa nilkkaan. Sellainen paljastaisi meidän kateutemme, jonka näyttämistä ei pidetä suotavana, tai joutuisimme perustelemaan lausuntojamme tunnusta saaneen kannattajille. Se olisi sekä työlästä että voisi paljastaa, ettemme sittenkään ole niin fiksuja kuin olemme kuvitelleet.

Niin, että voisimmeko vain todeta, ettei viisaalla ole helppoa. Se antaisi hänelle kansallisuuden meidän joukossa, vaikka ei tekisikään hänestä profeettaa omalla maallaan. Se ei olisi meiltä pois, mutta merkitsisi hänelle paljon. Tiedän tämän, vaikka en ole viisas, olen hyvä kuuntelija. Partakoneen terävä tuttavani on kertonut minulle personallisuutensa yksinäisyydestä. Hän ei ole arvostellut ketään, vaan on aidosti surullinen, kun hänen lauluäänestään ei pidetä. Hän ei ole surullinen siitä, ettei hänen laulujensa sanoja ymmärretä vaan ettei saa laulaa siinä missä kuka tahansa muu. Hänellä olisi älyä nitistää kaikkinainen vastustus saattamalla välinpitämättömyys naurunalaiseksi, mutta hänen inhimillisyytensä estää likaiset temput. Hyvä niin, sillä viisaan viha saa paljon pahaa aikaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Kategoria(t): Kirjallisuus, Yhteiskunta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.