Oma sähköinen julkaisu

Seuraavien kuukausien aikana tulen tutkimaan sitä, miten sähköinen julkaisu olisi parasta kasata, julkaista ja markkinoida. Näin kotisivuston ja blogien päivitykset saavat luvan joustaa, mutta pyrin kertomaan prosessin edistymisestä Muistikirjassani. Uskon kronikan kiteyttävän aihetta itselleni ja olevan hyödyksi muille omaa sähköistä julkaisua ajatteleville. Varsinkin kronikan loppuvaiheessa omaan julkaisemisesta jäsentynyttä tietoa, jonka avulla on helpompi lähestyä tätä urakkaa. Selontekoja kirjoitan silloin, kun olen omasta mielestäni oivaltanut jotain oleellista. Liian tärkeäksi en aio, sillä Muistikirjani on ennen kaikkea nettipäiväkirja.  Juuri nyt, kun olen lueskellut pari päivää Internetistä aiheeseen liittyviä artikkeleita, pää on pyörällä valtavasta tietomäärästä, ja mietin vasta sitä, mikä olisi se kuja, mitä lähden kulkemaan. Varmaa on kuitenkin se, että kyseessä on runokirja: joko aiemmin julkaistujen kokoelmien uusintapainos tai aivan uusi kokoelma. Valinta riippuu kokolailla siitä, millä välineillä toteutan hankkeen.

Aiemmin, kun olen puolihuolimattomasti pyöritellyt kokoelman toteuttamista digitaalisessa muodossa, olen ostanut muutamia ohjelmia ja ladannut netistä pari ilmaista taitto-ohjelmaa. PagePlus X6 – editorilla olisi mahdollista koota runokokoelma, ylipäätään kirja, pdf- tai ePub-formaateissa, mutta esimerkiksi Amazon ei suosi näitä tallennusmuotoja. Siellä käytetään mobi -tallennusmuotoa. Ilmainen Calibre, e-Kirjojen hallintaohjelma, osaa kääntää ePub -formaatin julkaisun mobi -muotoon. Se tunnistaa lisäksi monia muita tallennusmuotoja, joita julkaisujen kohdalla käytetään. PagePlus on maksullinen ohjelma, mutta Scribus, joka on vastaavanlainen painotöiden editoimiseen keskittyvä editori, on ilmainen. Ilmainen Sigil on tarkoitettu sähköisen julkaisun tekoon. Se mahdollistaa ePub-julkaisujen editoimisen. Ilmaiset ohjelmat voit ladata esimerkiksi osoitteesta: http://www.download.fi/ by Afterdawn.

Nyt on sitten pantava kirjankannet kiinni ja sulateltava opittua, minkä jälkeen tietää taas, mihin kysymyksiin tarvitsee lisää tietoa. Internet on toki runsaudensarvi, mutta välillä se antaa perunoita, kun pyytää mansikoita. Perunapiirakat eivät kuitenkaan korvaa kunnon makeaa mansikkaleivosta. Itse asiassa hakukoneet eivät kovinkaan hyvin ymmärrä, mitä kysytään.

JK. Mietin pitäisikö tälle aiheelle perustaa oma luokka. Pistän sen näin aluksi tietotekniikan kategoriaan ja katson, miten tämä homma kehittyy. Jos artikkeleita kertyy riittävästi, oma luokka on paikallaan.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Kategoria(t): Tietotekniikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.