Blogilo -editori

Kokeilen tässä Blogilo-nimistä Linux Offline blogieditoria. Minulla ei ole harmaintakaan aavistusta siitä, miten tämä onnistuu. Internetissähän on paljon puhetta puolesta ja vastaan, on onnistuneita Blogilon käyttäjiä ja epäonnistuneita. Näin nopein tapa ottaa editorista selvää on kokeilla sitä käytännössä. Vaaraa ei pitäisi olla, kun epäonnistuneet artikkelit voi joko korjata tai poistaa selaimen kautta Online-moodissa.

Asensin Ubuntun jo 16 päivänä maaliskuuta, mutta en ole paljon ehtinyt perehtymään käyttöjärjestelmään. Sen verran olen oivaltanut, että perustietoa pitää olla valtavasti. Muuten ei ymmärrä mitään Internetissä olevista ohjeista, joista jotkut etenevät loogisesti ja huomioiden sen, että kaikki eivät ole Linux-spesialisteja. Silti vastaan on tullut paljon jäsentelemätöntä tietoa tyyliin jotain sieltä ja vähän täältä. Näiden tiedon sirujen liittäminen loogiseksi jatkumoksi vaatii aikaa. Otankin tämän Linux-jutun sivuharrastuksena, kun se ei ole yksinomainen käyttöjärjestelmä. Jako on selvä: Ubuntulla surffailen Internetissä ja toistaiseksi teen kaikki työtiedostot Windowsin puolella. Ajanpuutteen vuoksi tilanne voi olla tämä pitkään.

Ohjelmat

Olen löytänyt mukavan tuntuisia Linux-ilmaisohjelmia. Niiden asentaminen komentoriviltä on ollut tuskaista. Valitettavasti en ole saanut kaikkia ohjelmia toimimaan. Eilen illalla onnistuin asentamaan LAMP:in eli Apache-serverin, MySQL-tietokannan ja PHP-skriptitulkin. Onnistuminen tuotti mielihyvää. Kokoelma Gimpin FU-Skriptejä pelaa myös.

Ei mennyt kuin lastu laineilla

Jouduin editoimaan tätä artikkelia vielä kirjautumalla WordPressiin selaimesta. Tiedä sitten, johtuiko tyyliasettelujen sekavuus siitä, että kirjoitin tekstin LibreOfficen Writerissa ja liimasin sen sieltä Blogilo-editoriin. Tein näin, koska Writerissa on suomen kielen oikolukuohjelma ja kirjoitusvirheet on helpompi havaita. Windowsin puolella toimin samalla tavalla. Tosin siellä kirjoitan tekstin ensin Wordissa ja liimaan sen Windows Live Writeriin joka on vastaavanlainen Offline blogieditori kuin Blogilo.

Lyhyesti eipä mennyt niin kuin piti. Jatkan harjoituksia. En anna vielä periksi. Koetan seuraavalla kerralla sitä, että kirjoitan tekstin kokonaan Blogilossa. Jos silloinkin vielä esiintyy häikkää, heitän pyyhkeen kehään Blogilon osalta. Jos jollain on editorista kokemuksia, kuulisin mielelläni hänen edesottamuksiaan.

Facebooktwitterlinkedinrss
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Kategoria(t): Tietotekniikka, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.