Drumline ilmaiseen MuseScore -nuotinnusohjelmaan

MuseScore on ilmainen nuotinnusohjelma, joka toimii Windows–, Mac-, ja Linux -käyttöjärjestelmissä. Voit ladata sen kaikkiin kolmeen käyttöjärjestelmään täältä. Asennuksen yhteydessä Editoriin latautuu sisäinen käsikirja (Handbook), joka löytyy ohjelman Help -valikosta. Kattavamman englanninkielisen käsikirjan voi ladata osoitteesta: https://musescore.org/en/handbook. MuseScore -editoriin saa monenlaisia lisäosia ja siitä on monia kieliversioita. Kätevintä on käyttää englanninkielistä versiota, koska opetusvideot ja tutoriaalit ovat pääosin englanniksi. Tässä paneudun Drumline -nimiseen lisäosaan, jonka voi ladata osoitteesta: https://musescore.org/en/mdl.Drumline Lisäosan (Extension) asentamisen jälkeen voit kirjoittaa rumpunuotteja ja sitten kääntää (konvertoida) ne midi–  ja/tai wav -tiedostoiksi ja käyttää Audioeditoreissa. Halutessa voit avata miditiedoston MuseScoressa ja tehdä siihen lisämuutoksia senkin jälkeen, kun ole käsitellyt sitä Audioeditorissa, ja tallentaa sen tai kääntää sen wave -tiedostoksi.

Kun Drumline on asennettu Mdl -lataussivulla annettujen ohjeiden mukaisesti avaa MuseScore -editori ja toimi seuraavasti: Valitse Aloituskeskuksesta, joka avautuu MuseScoren käynnistyksen yhteydessä itsestään, Luo uusi partituuri:

Drumline 01

Luo uusi partituuri -valinnan jälkeen näytölle ilmestyy Uusi ohjattu partituuri keskusteluikkuna (Dialog Box). Kirjoita haluamasi tiedot tekstikenttiin. Ainakin Otsikko eli kappaleen nimi on välttämätön, jotta tunnistat sen helposti jälkeenpäin Aloituskeskuksesta. Itse täytän kaikki kentät, koska niiden lisääminen jälkeenpäin on huomattavasti hankalampaa. Jos haluat Tekijänoikeus -tekstikenttään © -kopio-oikeussymbolin, se on lisättävä itse joko kopioimalla tai käyttämällä ascii -koodia Alt + 0169. Kun tekstikentät ovat täytetty klikkaa Seuraava -painiketta.

Drumline 02

Valitse MDL –Mallitiedosto vierittämällä näyttöä alaspäin kohtaan MuseScoreDrumline. Valitse tässä vaihtoehto MDL Snare. Jätä seuraavan ikkunan valinnat voimaan eli tempo 120 iskua minuutissa ja sävellajiksi C-duuri, ei korotus– tai alennusmerkkejä, ja klikkaa Viimeistele -painiketta.

Drumline 03

Luotu partituuri näyttää tältä (ks. kuva alla). Tässä vaiheessa voit jo huomioida ylhäällä oikealla olevat numerot 1,2,3, ja 4, joista nyt on valittuna numero yksi eli ensimmäinen ääni. Kirjoitettaessa nuotteja eri rummuille yhdelle viivastolle on käytettävä ääniä, jotta nuoteille saadaan eri kestoja (nuottiarvoja).

Drumline 04

Katso, että näytön vasemmassa alakulmassa on valittu DLM-vaihtoehto. Se mahdollistaa nuottien kirjoittamisen ja sen pitäisi tulla sinne automaattisesti partituurin luomisen yhteydessä.

Drumline 05

Klikkaa ylhäällä oikealla olevaa N -painiketta. Kuvassa korostettu keltaisella ympyrällä. Siinä on nyt valittuna 1/4 -osan mittainen nuotti.

Drumline 06

N -painike mahdollistaa sen, että voit kirjoittaa nuotteja viivastolle ja samalla näytön alla osaan ilmestuu ikkuna, josta voit valita eri rummut. Rumpukartassa virveliä (Snare) vastaa c-nuotti, jonka saa viivastolle myös klikkaamalla A -näppäintä. Näet rummun asettamalla hiiren kohdistimen nuotin kohdalle. Tosin aina annettu vaihtoehto ei vastaa käytössä olevia termejä, kuten virvelin kohdalla lukee hit. Löydät rummut parhaiten eri vaihtoehtoja kokeilemalla.

Drumline 07

Esimerkkikappaleen on Hi-Hat Acma Kapama, jonka on kirjoittanut © Cökay Salkum. Löydät sen osoitteesta:https://musescore.com/user/4637911/scores/1875671. Esimerkkien lataaminen ja kuunteleminen Internetissä edellyttää, että sinulla on oma MuseScore -tili. Sen hankkiminen on ilmaista. Jos haluat harjoitella kirjoittamalla Hi-hat Acma Kapaman itseksesi, sinun on paras ladata se. Näin saat siinä olevan rumpuvalikoiman. Se ei ole aivan samanlainen kuin mitä MDL Snare –mallitiedossa.

Drumline 09 

Myös netistä löytyy paljon esimerkkejä, joita voi hyödyntää MuseScoren ja Drumlinen avulla. Loistava ja paljon vinkkejä sisältävä sivusto löytyy osoitteesta: https://www.onlinedrummer.com/category/sheet-music/. Varjopuolena on se, että rumpunuotit ovat maksullisia, ainakin BeeGeesin Stayin Alive, jonka itselleni latasin. Nuotit ovat hyvin selkeät ja ainakin Staying Alive oli muodossa, jonka pysytyin kirjoittamaa MuseScorelle.

 

Drumline 08

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrss
Kategoria(t): In English, Kielet, Kirjallisuus, Musiikki, Talous, Tietotekniikka, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.