Sakta vi gå genom stan

Ostin eilen keskiviikkona (30.08.17) Haaparannan Coop -supermarketista Monica Zetterlundin CD – levyn. Kiinnostuin hänestä nähtyäni YLE Areenassa Monica Z –nimisen elokuvan. Ruotsalainen jazzlaulaja Edda Magnason (s. 1984) näytteli Monica Zetterlundia (1937 – 2005). Yle esitteli elokuvan vuonna 2015 näin: ” Elämäkertaelokuva ruotsalaisen tähtiartistin läpimurrosta ja kultaisista 1960-luvun vuosista. Jazzlaulaja Monica Zetterlund oli poikkeuksellinen lahjakkuus, jolla oli erityinen kyky olla läsnä lauluissaan (Ruotsi, 2013)”. Elokuva oli näkemisen arvoinen.

Eri toteen ihastuin “Sakta vi gå genom stan” – lauluun. Suositun kappaleen alkuperäisnimi on “Walkin’ My Baby Back Home“, ja sen ovat kirjoittaneet amerikkalaiset Roy Turk ja Fred E. Ahlert 1930-luvulla. Laulun ovat levyttäneet useat artistit. Hittiversion levytti Nat King Cole syksyllä 1951. Ruotsinkieliset sanat kirjoitti Beppe Wolgers, ja Monica Z levytti kappaleen 1962. Marita Taavitsainen on laulanut kappaleen suomeksi nimellä “Helsingin sarastuksessa”.

Monica Zetterlund 01 
Kuvassa Monica Zetterlund ostamani CD:een kannessa

Ostamalla CD:llä ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta niitä lauluja, jotka löytyvät elokuvan Sound Trackiltä. Onneksi levyltä löytyy muutama yhtä mukava ja rauhallinen laulu kuin ”Sakta vi gå genom stan”, kuten ”Säg tyst (Speak Low) 3:03, (Kurt Weil – R.Levin)” ja ”Trubbel 5:37, (O. Adolphson)” sekä “En liten valsmelodi 3:19 (L-B Söderlund – Nils Ferlin)”. Näitä kuunnellessani mieleeni tulee lapsuuteni Helsingin Kruunuhaka, missä ruotsin kieltä kuuli kaduilla ja lähikaupoissa niin kuin veitsenteroittajien ja vihanneskauppiaiden suista. Varsinkin jälkimmäiset tulivat talojen sisäpihoille huutaen: ”Potatisar och morötter”. Tiedä sitten, olivatko he maalaistalojen väkeä vai vain myyntimiehiä. Ehkä molempia. Veitsenteroittajat kulkivat ovelta ovelle. Isoveljeni kävi ruotsinkielistä kansakoulua ja minä olin päivisin hoidossa Säätytalon puistossa, missä lapset puhuivat pääosin ruotsia. Nämä kuvat mielessäni, vaikkakin suomenkielisenä, kuuntelen musiikkia ja ihmettelen sitä, miten kiivaasti ruotsin kieltä Suomessa vastustetaan. Sehän on sentään osa satojen vuosien historiaa ja tätä päivää Suomessa.

Artikkeliin liittyviä linkkejä

 

Monica Zetterlund, laulaja https://fi.wikipedia.org/wiki/Monica_Zetterlund
Edda Magnason, laulaja https://fi.wikipedia.org/wiki/Edda_Magnason
Monica Z, elokuva http://www.imdb.com/title/tt2112206/
Nat King Cole, laulaja Walking My Baby Back Home
Monica Zetterlund https://www.youtube.com/watch?v=GF_NDRM3498
Marita Taavitsainen, laulaja https://www.youtube.com/watch?v=_37cGxI39UI
Bebbe Wolgers, runoilija https://fi.wikipedia.org/wiki/Beppe_Wolgers
Nils Ferlin, runoilija https://fi.wikipedia.org/wiki/Nils_Ferlin
Olle Adolphson, kirjailija, lauluntekijä, laulaja http://lyriikat.org/lyriikat/olle-adolphson/
Facebooktwitterlinkedinrss
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Kategoria(t): In English, Kielet, Kielten tutkimista, Kuvataide, Musiikki, Runous, Ruotsin kieli, Suomen kieli, Tietotekniikka, Yhteiskunta, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.